Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Rybízový džem bez cukru, s agarem
Autor: anonym
Datum: 31.07.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
ovoce čerstvé
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Recept na domácí rybízovou marmeládu (správně rybízový džem) bez cukru, zauštěno agarem.

Bez cukru a pektogelu? Nebojte se, jde to a džemy se nekazí!

Místo cukru použijeme sušené datle, které obsahují hodně přírodních cukrů, a tak nám kyselý rybíz pěkně osladí a zakonzervují. Rybíz má také dost přírodního pektinu, takže ho nemusíme moc zahušťovat, bude nám stačit trochu mořské řasy agar-agar ideálně ve formě prášku. Agar nám navíc do džemu dodá spoustu prospěšných minerálů.

Ingredience:
1 kg rybízu
250g sušených datlí
mořská sůl
1 lžička agaru
1 dcl vody

Postup:
Datle povaříme se špetkou soli v malém množství vody a rozmixujeme je dohladka. Rybíz dáme do širokého kastrolu také se špetkou soli a pomalu ho zahříváme. Až pustí dostatek vody a většina bobulí bude popraskaná (než to začne vařit) přendáme vše do cedníku a důkladně vymačkáme šťávu. Vzniklou šťávu pak asi 20minut vaříme s datlovým pyré a v závěru džem zahustíme agarem, který jsme si předem rozmíchali ve studené vodě. Směs s agerm nevaříme déle než 1 minutu.

Džem okamžitě plníme do připravených skleniček a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Když už si s domácím džemem bez cukru dáme tu práci, tak si pečlivě připravíme i skleničky a víčka. Skleničky je vhodné před použitím vyvařit (udává se vařit je ponořené ve vodě min. 10 minut) nebo je alespoň vypláchneme vařicí vodou. Víčka, která obsahují gumové těsnění, se naopak doporučuje opláchnout alkoholem (vodkou nebo slivovicí). Obojí nám zajistí to, že se zbavíme bakterií, které by nám pak způsobily kažení džemu.

Já zavařování miluju, vždy si to užívám! Ať se Vám džemy podaří!
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

14.09.2016
kaca
mi na marmoškách bez cukru vadí, že se rychle kazí, namazané na cukroví. Hledám zdravou marmeládu bez cukru použitelnou na linecké. Zkoušel na to někdo tuto verzi s datlemi prosím?
12.09.2016
kaca
mi na marmoškách bez cukru vadí, že se rychle kazí, namazané na cukroví. Hledám zdravou marmeládu bez cukru použitelnou na linecké. Zkoušel na to někdo tuto verzi s datlemi prosím?
09.07.2012
Berenika
Jahodovou dělám úplně bez cukru, jen se špetkou soli. Jahody jsou celkem sladké samy o sobě. Datle by to podle mě úplně přebily.
23.06.2012
petrulinka
Já chci dnes jahodovou marmeládu vyzkoušet, jako sladidlo mám jablečný koncentrát, tak uvidím, jak bude marmeláda chutnat.
27.05.2012
3HE
Blíží se období jahod a chtěla bych zkusit udělat marmeládu podle tohoto receptu.... máte někdo vyzkoušeno, jestli pak ta jahodová mar. není více datlová než jahodová?:-)
10.05.2012
petrulinka
Ještě se naučit číst, vždyť tady v tom receptu agar je.
10.05.2012
petrulinka
Děkuji, vyzkouším. Ještě přemýšlím, jestli někdo zkoušel přidávat agar.
07.05.2012
anonym
Udělat tu určitě jde, jen když se to dělá bez cukru, tak šťávu z ovoce musíš svařit na sirup a pak máš z kila ovoce malou skleničku. Osladit také lze přidáním např. koncentrované hruškové šťávy.
07.05.2012
petrulinka
Prosím poradíte mi někdo, jak udělat jahodovou a meruňkovou marmeládu bez cukru? Nechci tam ale přidávat sušené ovoce.
15.06.2010
Berenika
Vida, to mě nějak nenapadlo... :))
15.06.2010
anonym
Bez nich je to kyselé jak rybíz :-)))
14.06.2010
Berenika
A dá se to i bez datlí? Nebo tam hrají nějakou zásadní roli?
29.07.2009
anonym
podle mě má na trvanlivost vliv hlavně kvalitní ovoce, dlouhé vaření a trošičku soli. Taky je dobré dát nahoru na marmeládu ve skleničce pár kapek citronu kvůli konzervaci.
28.07.2009
ja.s
Cukr nemá v zavařeninách žádný vliv na trvanlivost, zavařeniny vydrží i několik let. Podle mých zkušeností ty bez cukru vydrží déle, mám to vyzkoušené u jahod. Dříve jsem je dělala s cukrem a nějaké % se zkazilo. Teď je zavařuju bez cukru a vydrží. Do koupených zavařenin se přidávají chemické konzervanty aby s cukrem a jinými dochucovadly vydržely. Nebojte se zavařovat bez cukru.
28.07.2009
komár
Mně to taky vrtá hlavou :) myslím si,že to sušené ovoce-konkrétně datle má asi vlastního cukru dost?! a když se to ještě zavaří,tak to asi vydrží:) ro.le,rozlouskni to....
28.07.2009
tara
Ahoj Role, chystám se zkusit marmeládu a jen mě zajímá - co vlastně v tomhle receptu to ovoce konzervuje? mně všichni klasičtí kuchaři tvrdí, že bez cukru to prostě nejde. Jak dlouho ti taková marmeláda vydrží?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit