Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Kynutá bábovka s mákem
Autor: anonym
Datum: 27.11.2007
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Na jednu bábovku: 250g špaldové mouky, hrnek pšeničného kvásku, špetka soli, 2 lžíce sušeného obilného mléka, 0,5 - 1,5 dcl teplé vody, 1,5 dcl oleje, 200ml obilného sladu. Kváskem zaděláme těsto, přidáme postupně všechny ingredience a necháme trochu nakynout. Vykynuté těsto proděláme, vyválíme, naplníme makovou směsí, srolujeme a dáme do vymaštěné a vysypané formy. Necháme nakynout a pak upečeme.

Kvásek: Z pšeničné celozrnné mouky a vody, necháme ho v teple asi týden a denně přidáme pár lžic mouky a zamícháme. Lze ho uchovat v lednici pro další použití (3x týdně promícháme a přidáme mouku) Kvásek pak vždy aktivujeme moukou a teplou vodou a necháme ho v teple nakynout.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

21.12.2008
romanS
Tak od posledně mám dva nebo tři pokusy, ty poslední dva už lze brát za zdařilé. Chuťově už to vylepšit nejde, ještě bych chtěl malinko vylepšit strukturu aby to bylo víc nadýchnuté, lehčí. Ale ono u makro prostředků to asi takhle dokonalé udělat nejde. Takže dobrou chuť! :-)
18.03.2008
romanS
Já nechávám těsto kynout dlouho /před i po/, aby se to opravdu povedlo, takže možná zde je příčina. Sirup kupovat nebudu, jsem zvyklý na slad a stejně většinou pak svá pokusná díla jím zase já, tak si nebudu kazit zdraví :-) Třetí pokus zkusím zase někdy za měsíc, tady v poslední době tolik nových věcí, co lákají vyzkoušet. Budu se muset krotit. :-)
18.03.2008
marketa
Vy mi ale delate chute, nemuzu se dockat, az budu mit troubu a budu to moci zkusit taky :-)))
18.03.2008
anonym
U bábovky jsem měla nakysou chuť poprvé, protože jsem jí nechala kynout asi moc dlouho. Jestli bys ji chtěl vylepšit, tak přidej oleje na úkor vody, dej více suš. mléka nebo zadělej krabicovým třeba rýžovým a místo sladu sirup. Ten by se neměl denně, ale jednou za čas pro návštěvu...
17.03.2008
romanS
A taky by to na bábovku chtělo chuť sladší, ale to bysme asi museli použít jiné a už ne tak košer sladidla, jako je obilný slad. Nicméně zbouchám to stejně, pokud to není na uhel:-). Spíš jde o to nabídnout kamarádům, když je něco dobrého.....:-)
17.03.2008
romanS
Tak jsem učinil výrobní pokus č. 2. Kvásek šel dobře, jen jsem spotřeboval víc mouky než se píše, takže příště uberu mokrých složek, aby toho nebylo tolik. Dotaz: Kvásek má takovou kyselkavou chuť /v chlebu ji mám moc rád/, ale máte ji tam i v bábovce? Taky se pořád nemůžu skamarádit s pojmem bábovka, spíš mi ten můj výrobek připomíná buchty nebo i ten chleba.
28.02.2008
martula
Nemáš se za co omlouvat, normální bábovka se přece peče 45 min, nevím, proč mě napadlo péct tu lepší jenom půl hodiny, už jsem se asi nemohla dočkat : ) Krásně to vonělo a ještě lépe chutná.
26.02.2008
anonym
Já tu bábovku peču hodinu, někdy i déle. Omlouvám se, že jsem to nenapsala.
26.02.2008
martula
Bábovka je výborná, jenom jsem ji pekla půl hodiny a nepropekla se, tak jsem ji ještě dodatečně dopíkala, i tak je vynikající. S těstem se pracuje moc dobře, dali by se z něho dělat koláče, roláda nebo i korpus na dortík. Moc dobroučké. Moc díky za inspiraci.
27.11.2007
anonym
Množství vody záleží na tom, kolik dáme kvásku a jak saje mouka. Maková náplň: velké kusy mrkve podusit v malém množství vody, rozmačkat, přidat pomletý mák, nasekané rozinky a lžíci sójového mléka a vše podusit. Do zchládlého vmíchat trochu maizeny. Úprava máku viz. Recept č. 242
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit