Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Makové koule
Autor: anonym
Datum: 10.02.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
ořechy
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Mák vypereme, dobře vysušíme na pánvičce nebo na plechu v troubě a umeleme. Jáhly a mák (1:1) dáme uvařit s rozinkami a špetkou soli a vody dáme zhruba trojnásobné množství. Z ještě teplé směsi tvarujeme koule, které ihned obalujeme (oříšky oprat, opražit, pomlít) Vynikající!
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

20.04.2015
Paní Dýně
Díky za připomenutí, již jsem je dlouho nedělala :-)
18.04.2015
janahe
Byly super, nikdo nepoznal z čeho to je. Chutnalo i nemakro členům rodiny. část jsem obalila v kokosu a část v kaau.
19.12.2012
Calarien
Kuličky jsou chutné, ale dala jsem třikrát tolik vody co jahel+máku dohromady, což byla chyba, musí to být mnohem méně, podle mě jen třikrát tolik vody co jahel. Směs mi vyšla hodně řídká :-( Někdy v budoucnu je zkusím s menším množstvím vody.
15.04.2010
sue
Makové koule nezklamaly. Dělala jsem je z máku vařeného s kombu, lehce opraženého na pánvi, pomletého, z uvařených jáhel od oběda a švetkových povidel bez cukru. Jen jsem suroviny smíchala a rovnou tvarovala koule bez dalšího vařeni. Vyválela jsem je v kokosu. Opravdu výborné.
09.06.2009
monchi
Mykotoxiny/aflatoxiny vznikají vinou různých plísní, ale bohužel těžko poznáš, jestli tyto látky přítomny jsou či ne... O tepelné úpravě a stravitelnosti vím, dává to smysl a nepochybuji o tom...
09.06.2009
anonym
Vždyť jsem to o těch toxinech psala...
07.06.2009
anonym
No, nevím, ale podle mě se tepelnou úpravou plísně jako takové zabijí. To se ale nevztahuje na ty toxiny jak jsem psala. Ale ta tepelná úprava semínek je zejména kvůli stravitelnosti, protože obsahují hodně tuků.
07.06.2009
anonym
Zlikvidují myslím jako zabijí. Kdybys jedla ořechy syrové (kde plísně mohou být aniž by byly vidět), tak se ti ty živé plísně dostanou do těla. Takhle po tepelné úpravě tam z nich zůstanou jen ty jejich jedovaté produkty - mykotoxiny. Tedy myslím...
07.06.2009
monchi
Jen jedovaté mykotoxiny?! Vždyť mykotoxiny, resp. aflatoxiny, jsou velmi nebezpečné jedovaté látky! Navíc tepelná úprava alfatoxiny neničí! Jestli tam jednou plísně jsou, tak je nazabiju ani opláchnutím, ani pražením. Zajímalo by mě, kde ses dozvěděla, že je tomu naopak...?
06.06.2009
monchi
Ro.le, při pražení se zlikvidují plísně? Tomu se mi nechce moc věřit. Plíseň je přece plíseň - jestli syrová, vařená nebo pražená... Nebo ne?
27.06.2008
anonym
Je to stejný princip, jako s pražením semínek. Vypereš prach a při opražení se zlikvidují případné plísně, které by za syrova tělo zatěžovaly. Taky hlavně se u opraných semínek při pražení odpařuje voda a tak nedochází k přepalování tuku jako u pražení nasucho.
26.06.2008
xylda
Makové koule jsou výborné, my jsme je obalovali v kokosu, který jsem dala trochu i do těsta. Jen by mě, ro.le, zajímalo, proč bych měla prát mák?
10.02.2008
anonym
Já to vařila asi 20 - 30 minut.
10.02.2008
marketa
Měla bych jeden dotaz: jak dlouho se jáhly s mákem, rozinkami a solí vaří?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit