Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Jáhlová bábovka - pečená
Autor: anonym
Datum: 25.11.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Uvaříme 250g jáhel se šp. soli, vmícháme 150g kokosu, 70g rozinek předem namočených v mirinu, 250ml vanilkového pudinku Provamel a citronovou kůru. Vše společně rozmixujeme, vmícháme 70g rozinek (opět namočených v mirinu) a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 15 minut na 220°C a potom 40 minut na 150°C. Ve formě necháme vychladnout a ztuhnout a až pak vyklopíme.

Recept uveden v Zrnění 4/08. Bohužel jsem zrovna doma neměla kokos tak jsem dala nahrubo rozsekané mandle, ale ty asi nesály tak jako kokos tak nám to moc neztuhlo. Ale chuťově vynikající, jako klasická tvarohová bábovka.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

26.03.2016
leusa
Chutná výborně, jen je zespoda dost měkká. Není to sice kaše, ale taková ztuhlá kaše... ;-) přitom zvrchu se upekla pěkně do tuha až krupava, jak nebyla forma zpočátku prikrytá. A to jsme zatím vyklopili jen malou slepičku, tak jsem zvědavá, jak bude vypadat ta větší ve formě Beránka, až ho vyndáme z formy...
25.03.2016
leusa
Vypadá skvěle a drží báječně :-) Těsto jsem nalila do Beránka a jeste zbylo i na slepičku. Tak snad třeba zbude něco i do pondělka ;-) jinak věřím, že i chuťově bude vynikající. nechala jsem jáhly před mixovaním ještě několik hodin fermentovat s cz moukou, tak jsem si nebyla jistá tou finální konzistencí a raději pekla něco přes hodinu. A kaše z toho rozhodně není :-) Už se těším, az zítra jednoho ochutnáme...
24.03.2016
teja
Vcera jsme dělali a skvěle se povedla. Vařila jsem v jabl. moštu s rozinkami.
17.10.2015
luciruzi
Chuťově moc dobrá bábovka, ale chce to dost dlouho péct. Po vychladnutí a vyklepnutí jsem zjistila, že uvnitř je kaše, takže i s talířem jsem jí dala ještě min. na hodinu dopéct. Těsto jsem měla dost husté - jestli to není tím. Možná přidám příště víc tekutin, dám prdopeč a trochu hrašky - ta by to mohla podržet.
08.05.2013
valik
Prosím o radu. Už jsem to zkoušela podruhé a ani jednou to nebylo ono... poprvé jsem jáhly hodně rozvařila a pak ještě dala trošku vody, aby to šlo mixovat a výsledek byl - pečená kaše s kůrkou ;-) teď podruhé jsem trápila mixér, nakonec jsem to rozmixovala jen tak napůl, prostě v té hustotě to lépe nešlo. Pekla jsem na plechu, aby to bylo rychleji. Není to špatné, ale ne MB konzument by to myslím neocenil... děkuji.
17.02.2013
lulu
Skvela! Deti me donutily ji vyklopit a nakrajet jeste horkou, takze to nebylo uplne ono, ale po vychladnuti ... luxusni!!!
11.12.2012
Paní Dýně
1:3 poměr jáhly : voda
11.12.2012
luiss
Prosím, jak jste uvařila ty jáhly, můžou být mírně rozvařené? jaký poměr jáhly:voda? Díky
05.05.2011
ha.jaja
Jelikož jsem neměla bábovkovou formu, napěchovala jsem těsto na hluboký plech, stačilo pak péct asi o polovinu kratší dobu. Po vychladnutí jsem pak natřela ještě pudinkovou vrstvou (neměla jsem provamel, proto jsem uvařila puding z půllitru obilného mléka, půlku dala do těsta a půlku pak použila jako polevu - zahuštěnou agarem), vše krásně ztuhlo, krájela jsem na malé čtverečky, chutnalo celé rodině i nemb návštěvě. Ještě lepší mi přišla odleželá, kdy jakoby zvlhla. Jen jsem neměla plech vysypávat kokosem, na můj vkus už ho tam pak bylo příliš. Čím vysypáváte běžně plech vy? Většinou totiž používám keramickou formu, kterou není potřeba mastit ani vysypávat.
06.02.2011
sylvik
dělala jsem jí už podruhé a je opět výborná.místo mirinu jsem rozinky zalila horkou vodou s troškou citronové šťávy a do těsta jsem dala citr.olej místo kůry.
01.02.2011
tina
Paní Průchová nemá tento recept ráda asi kvůli Provamelu. Je fakt hóódně sladký a docela málo přírodní.
23.10.2010
majka
skvelá bábovčička,s návštevou sme ju zjedli na posedenie.
27.09.2010
Lolitt
odporucam jahly varit v jablkovom moste s pernikovym korenim a vanilkou, je to uzasne stavnate a sladke!! :) dala som tam aj kokos (asi 20 dkg) a aj trosku orieskov a okrem hrozienok aj susene marhule, mnam! Puding som tam vobec nedala a polku cesta som robila kakaovu a polku bez, uzasna farebna dvojkombinacia :)
10.08.2010
Zoja
Tak jsem vyzkoušela bábovku. MB nejsem, ale musím říct, že byla moc dobrá :-) Akorát jsem měla problém s vymazáním formy, protože nesmím lepek. Ale nakonec jsem to vyřešila strouhaným kokosem. Těsto bylo hodně tuhé a nešlo pořádně rozmixovat. Myslím, že pro příště bude lepší umixovat rozinky zvlášť a poté přidat do těsta, dohromady s těstem to téměř nešlo. Dávám hlas :-)
14.06.2010
Berenika
Tak tahle bábovka mně vůbec nevyšla... asi to bylo tím, že jsem těsto trochu zředila obilným mlékem, protože bylo dost husté a tyčákem šlo špatně mixovat... příště zkusím asi trochu víc pudinku...
05.04.2009
anonym
podle mě je to o kombinaci největších extrémů v receptu: kokos + Provamel (zejm. vanilkový extrakt) + citronová kůra
03.04.2009
monchi
lety, když ale vynecháš rozinky a puding, tak co z toho bude? Jáhly + kokos? Také jsem ten komentář v Zrnění 01/09 četla - myslím, že ten kokos jí dost vadí (v její knize Jak jste klamáni je uveden pod kolonkou vyloučit), a pak rozinky + Provamel - asi příliš sladké, a navíc pečení - to také odsuzuje.
02.04.2009
lety
Nevíte někdo, prosím, proč proti této bábovce paní Průchová tak brojí? Když tam nedám puding s cukrem a vynechám hrozinky, tak je to přece poměrně dobré kombinace a rozhodně mi nepřijde ani moc jin, ani moc jang. Zajímalo by mě to, moc děkuji za odpoděď.
14.03.2009
monchi
Samé pozitivní ohlasy mě konečně přiměly bábovku vyzkoušet. Konzistenci jsem trefila, po upečení krásně šťavnatá. Dělala jsem mramorovou, tzn. že do poloviny těsta jsem zamíchala lžíci karobu - mohu jen doporučit tuto 2 in 1 /2 chuti v jednom/ verzi. Pochopitelně dávám hlas :-)
12.03.2009
Vendy
Tak jsem bábovku také včera poprvé vyzkoušela a povedla se mi, po upečení a vychladnutí držela krásně pohromadě, a chuťově moc dobrá, dávám hlas !
12.03.2009
anonym
Zkus koupit to menší balení (taky tetrapack). I když je dost divné, že v litrovém je cukr a v malém ne???
11.03.2009
rady
Tak to je nějaká zrada. Já mám Provamel Soya Dessert vanille Bio 1L v tetrapacku, což názvem vypadá stejně. Složení : voda, třtinový cukr, loupané sojové boby, pšeničný škrob, kukuř.maltodetrin, vanilkový extrakt, zahušťovadlo, mořská sůl.
11.03.2009
anonym
S třinovým cukrem? Provamel sójový vanilkový dezert 525g - složení: voda, pšeničný sirup, sójové boby, pšeničný škrob, vanilkový extrakt, zahušťovadlo, mořská sůl
11.03.2009
rady
Moc dobrá, drží pěkně pohromadě. Jen na mě opravdu hodně, hodně sladká. Překvapilo mě použití hotového pudingu Provamel, který je slazený třtinovým cukrem. Příště něčím nahradím.
10.03.2009
moony
Dávám hlas!Zkoušela jsem o víkendu a byla výborná. Sice jsem ji musela péct déle, protože pořád nebyla tuhá, ale nakonec to dopadlo dobře:-)
27.02.2009
marketa
Ta bábovka je úžasná! Úplně tvarohová! Akorát jsem si ji trošku přisladila rýžovým sladem, což možná příště už neudělám. A taky dám asi o trošku méně kokosu, je tam při kousání dost cítit, ale jinak 1*!
20.02.2009
stevey
jiná varianta: a la biskupský chlebíček - jáhly po uvaření nechat několik hodin kvasit s moukou (3:1), přidat různé druhy povařeného sušeného ovoce, případně ořechy, sušené obilné mléko nebo trochu oleje. Po upečení zdobit MB čokoládou.
20.02.2009
anonym
Tři dny v chladu jsou určitě ok, ale myslím, že vám zdaleka tak dlouho nevydrží :-)
20.02.2009
rapunzel
zajímalo by mě, jak dlouho tahle bábovka přibližně vydrží. je sice pečená, ale přece jenom z jáhel, tak si nejsem jistá..myslíte, že 3 dny jsou v pořádku??
06.02.2009
hanulka
moc díky za radu,provamel pudink jsem ještě neměla,tak jsem nevěděla,že je už hotový.
05.02.2009
anonym
Provamel pudink je hotový pudink v krabici.
05.02.2009
hanulka
Chtěla jsem se zeptat,ten provamel puding normálně nasypat přímo do těch jáhel?když mám jiný puding ten tam mám přímo taky nasypat nebo uvařit dle návodu(je to na půl litru mléka,to se mi zdá hodně na ten poměr jáhel)
31.01.2009
Jitrenka
Opravdu prima recept. Místo Provamel pudinku jsem uvařila 250 ml bio vanilkového pudinku z prášku v rýžovém mléce. A rozinky namočila do rumu, Mirin si snad pořídím časem... :) Zajímavá sytá chuť...
27.01.2009
anonym
moc mi to neztuhlo nevím, čím to - vyšlo mi to jakoby zdrclé ...ale doma moc chutnal
23.01.2009
anonym
Mirin je mírně nasládlé rýžové víno. Nedává se kvůli doslazení, ale kvůli vůni a chuti (jako rum do pečiva)
21.01.2009
Nufka
Dnes jsem zkoušela a byla dobrá, konzistence výborná, ale nebyla ani trochu sladká. Nejdřív jsem si myslela, že to je tím, že jsem neměla mirin, ale až nyní jsem si všimla, že 70g rozinek je rozmixovaných v těstě a 70g dalších je zamícháno a já dala jen 1x 70g rozinek vmícháných celých do těsta:-) Tak příště budu číst pozorně a zkusím to znovu. Ro.le, to mirine tomu dodá hodně sladkosti?
28.11.2008
xylda
Dávám hlas i za kamarádku.
27.11.2008
xylda
Lenko, dala jsem tam 20dkg kokosu místo 15dkg, protože mi ujela ruka:)a tuhé to bylo akorát, krájela jsem jí na plátky a drželo to. To mléko bylo taky dost sladké,jo a těch druhých 7dkg rozinek jsem tam taky nedala. Nesla jsem jí ochutnat kamarádce, tak jsem zvědavá co na to řekne, když nejí MB.
27.11.2008
anonym
A dávala jsi ten kokos? Jak to bylo nakonec tuhé? S tím Provamelem je to kvůli té vanilkové chuti a taky je poměrně sladký.
27.11.2008
xylda
Výborná bábovka. Neměla jsem provamelový puding, tak jsem uvařila puding z krabicového vanilkového rýžového mléka a kukuřičného škrobu.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit