Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Pařená mrkvová buchta
Autor: pacisek
Datum: 13.09.2009
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy

2 hrnky mouky, 2 hrnky strouhané mrkve, 2 lžíce oleje, špetka soli, slad, teplá voda. Zpracujeme do bochánku, položíme na pařák a asi hodinu napařujeme. Necháme vychladnout.

Inspirace od Kláry Jíchové z MB Arény. Připravovala tak perník (tento recept + perníkové koření, nasekané mandle, rozinky).

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

08.07.2016
sawasan
Mňami... Na povrchu jako noky, ale uvnitř překvápko :) žádnej žblemst :D... Líbí se mi, že je to bez ovoce. Nezapomínejte, že obiloviny s ovocem kvasí...
04.03.2015
Paní Dýně
Mazlavé by to být nemělo, zkuste více příště více zahustit.
08.02.2015
Renatta
Dobrý den, dnes jsem babovku vyzkoušela...šla krásné vyklopit, patřila jsem 1,5h. Ale konzistence byla mazlava- na zubech lepiva, vzhledem k tomu,ze jsem jeste nikdy nejedlá parenou záležitost, tak nevím, zda to tak ma byt? Poradite mi prosím, zda to tak ma byt nebo zda jsem udělala někde chybu? Moc dekuji
03.05.2014
kaca
Skvělé! Dělala jsem jako perník, přidala půl hrnku kvásku a nechala 3h odpočívat. Díky za inspiraci :)
19.02.2014
petra k.
mouky jsou zvolila dle monchi, přidala jsem rozinky, datle, bio perníkové koření (bylo ho až moc), ale výborné! alobal na pařáčku i na bochánku .... příště zkusím bez koření :)
03.06.2013
trpytka
Je naprosto vynikající, trošku jsem se bála, protože jsem napařovala poprvé, ale podařilo se znamenitě. Ještě jsem udělala rozvar z malin s kterým to bylo luxusní, ale ani nebyl potřeba. Dávám bodík a zařazuji do oblíbených. Moc díky :-)
28.07.2012
adl86
Můj druhý zdravý dezert a úžasný! Objevila jsem tyto stránky teprve nedávno. Místo obilného sladu jsem dala javorový sirup, dále perníkové koření, rozinky, kokos, mandle...a mažu povidla. Napařovala jsem jen na pařáčku 1 hod. 10 min. Na pařáček jsem dala alobal, potřela olejem a posypala sezamovými semínky. Buchta šla krásně odlepit a ještě je na ní hned ozdobný posyp ze semínek:-)
03.09.2011
Elfie
miluju tyhle stránky a už konečně pošlu taky nějaký receptík :) napařovat budu poprvé a díky komentářům se to určitě podaří :) DÍKY
24.08.2011
midsummer
Já to dělám v normálním kastrolu na pařáčku, který se používá na ohřívání knedlíků, přikryté poklicí. Občas je ale potřeba dolít voda, aby se nevyvařila. Jsem s tím spokojená - vždy se podařilo. Buchtu nechávám do vychladnutí v hrnci.
19.08.2011
janas
Mohla bych se zeptat,co to přesně je ten pařák? To je nějaká speciální nádoba,nebo se to dá udělat z normálního hrnce nějakým fíglem? Ráda bych buchtu vyzkoušela,ale tomuhle nějak nerozumím. Děkuju.
21.05.2011
teena
Výborné. Dnes jsem udělala poprvé, povedla se a všichni moc chválili. Tak mám radost.
22.04.2011
erikas
dnes jsem buchtu dělala, pařila jsem hodinu a půl, buchta se povedla, ale všechno z celozrnné špaldové mouky mi chutná hořce (i přesto, že je tam slad). ten samý problémm jsem měla u taštiček a vánočního cukroví. kde může být chyba?
18.04.2011
ha.jaja
je to náš zatím nejoblíbenější celorodinný koláč a zmizí pokaždé závratnou rychlostí. recept jsem znala z kurzu brněnského mbk, nejdříve jsem místo napařování pekla, ale napařovaný chutná lépe. osobně do receptu vodu nepřidávám, mrkev pustí šťávy dost, takže mi přijde, že to ani není potřeba. podávám potřené nepřislazovanými povidly a zdobím nastrouhanou mrkví
26.02.2011
Plinka
Skvělá skvělá skvělá!!! docela jsem se napařování bála, ale nakonec se mi povedla (dle zde zmíněných rad jsem napařovala 1,5h). A ještě jsem ji vylepšila karobovou polevou, sezamem, mandlemi a slunečnicí. Mňam:-)
23.05.2010
Terca
Vyborne!! Ani som nevydrzala cakat kym ochladne a musela som degustovat a velmi mi chutilo, toho sladu som pridala nakoniec cca pol salky, teda cca 10 dkg, neviem ci vela malo, no chutovo mi to takto vyhovuje :). Parila som hodku, ako je v recepte.
23.05.2010
Terca
Kolko sa tam prosim Vas dava toho sladu.. ak nedam hrozienka, pernikove korenie a pod. alebo aj tak, nemam s MB pecenim velke skusenosti a s pouzivanim sladu tiez velmi nie, mam doma jacmenny. Dik.
15.04.2010
Berenika
Moc dobrá buchta. Sice pro mě trochu nezvyklá chuť a konzistence, protože jsem doteď nikdy nic podobného nenapařovala, ale dávám bod! Jen se mi trochu přilepila k pařáku, i když jsem ho vymazala.
10.03.2010
Petr K.
Na koleji jsem ji připravil již potřetí. Všichni na patře žasnou co je to za zázrak a navíc všem chutná. Kromě datlů jsem dnes přidal do těsta i vlašské ořechy a je to báječné.
09.03.2010
Merlinit
Můj úplně první makrobiotický pokus a dopadl nadmíru dobře. Chválím zajímavý recept.
22.02.2010
anonym
No, můj pokus se nějak nezdařil. Měla jsem nějaké šťavnaté mrkve a musela přidávat hodně mouky. Chuťově to šlo, ale bylo to moc tuhé. Snad příště.
20.02.2010
Vendy
Tolik ohlasů mě lákalo k tomu buchtu konečně také vyzkoušet. Myslím, že se moc povedla, napařovala jsem ji na plátně a pařáku asi hodinu a půl. Po vychladnutí krásně ztuhla a chuťově je výborná ! Dělala jsem ji jako perník s perníkovým kořením, rozinky jsem meměla takže jsem místo nich dala nakrájené datle a nasekané ořechy. Fakt dobrota a recept se dá pěkně obměňovat podle chuti !
25.01.2010
Petr K.
Výborné, pokud nemáte možnost použít troubu, například na koleji a stýská se po dobrotách od maminky, není jiná možnost. Doporučuji přidat datle, nasekané. Potom není potřeba dávat tolik sladu a chytí to takovou příjemnou chuť. Děkuji za recept.
25.10.2009
pacisek
Ciri - svůj nerezový pařáček vymazávám olejem lety - nepřemýšlím nad tím, jestli to bude dost napařené a vždy to vyjde. Prostě hodinu napařovat a hlavně!: pak na to nesahat! Dokonce to nechávám tak jak to je v hrnci i s pokličkou třeba do rána a nazdar. Pórovitá nemá moc z čeho být, nadýchaný piškot to není, ale blemc taky ne :-) Ale jak vidím, zkušenosti přibývají, tak jste na to postupně přišli dřív, než jsem se ozvala. Hodně zdaru :-)
25.10.2009
martula
Dala jsem místo mrkve zbylý kousek cukety, byla vynikající, chutnala mé drahé polovičce i návštěvě. Těsto jsem dala na plenku, vršek uvázala a šup na pařáček. Po vychladnutí jsem plenku rozvázala, šla krásně oddělit od buchty. Výborné.
24.10.2009
lety
tak druhý pokus lepší, napařovala jsem 1 a půl pro jistotu, jen tedy ale vůbec nebyla vevnitř pórovitá, to je nějaké divné, ne? Taková jako když scvrklá, ale tentokrát jsme ji teda snědli a byla i tak dobrá. Vyklopit mi teda nešla vůbec, ale příště zkusím to udělat jako monchi. Přidávám hlas.
04.10.2009
monchi
ZAPOMNĚLA JSEM NAPSAT: Dala jsem mrkev + jablko (1:1), pár rozinek a suš. švestek, kapku rumu, slunečnicová semínka a perníkové koření. Hrnek špaldové mouky, 1/2 hrnku pohank. mouky, 1/4 hrnku kukuřičné a 1/4 hrnku rýžové. A vodu jsem naředila jabl. moštěm, abych nemusela příliš doslazovat sladem.
04.10.2009
monchi
Dnes jsem konečně také vyzkoušela a pokus se vydařil. Napařovala jsem stejným způsobem, jakým napařuji chleba: Nerezovou mísu vytřít olejem, vysypat lněným semínkem, vložit těsto, zakrýt alobalem (těsto tak nenasákne vodu, která kape z pokličky při napařování), postavit na pařáček a napařovat pod pokličkou asi 1,5 hod. Po vyndání mísy z hrnce sundat alobal a nechat vychladnout. Buchta šla krásně vyklopit ;-)
02.10.2009
gore.m
* ne chlém, ,ale chléb - pardon.-)
02.10.2009
gore.m
Já buchtu dělal už 3x. Dávám na uvedené množství 3|4 hrnku vody, dodám tak 2 hrstě mouky, koření dávám půl sáčku, mandlí a rozinek celý sáček. Napařuju raději 1,5 hodiny. Když jsem buchtu dělal poprvé, tak jsem měl stejné pocity jako vy: vlhké, mazlavé uvnitř, cítit mouka - ale jenom chvilku - než buchta vychladla, ... důležité je podle mě buchtu i s pařáčkem ihned po uvaření vyndat a nic s ní nedělat, nechat jí např. jako chlém dostatečně provětrat aby pára mohla odejít a až uplně schladlou jí oddělit od pařáčku a krájet. Jinak nepřidávejte jablka - nefunguje to...
02.10.2009
lety
Nebo že bych měla moc řídké těsto? Do bochánku se mi teda uválet nedalo, bylo trošku tekutější. Dala jsem moc vody?
02.10.2009
lety
02.10.2009
lety
Ahoj, měla jsem s buchtou trošku problém, nějak mi to i po 1 hodině napařování zůstalo takové vlhké a mazlavé uvnitř a jak kdybych tam cítila trošku mouku, nevěděla jsem, jestli třeba to chtělo napařovat déle, napařovala jsem to na střední plotýnce a ještě ztáhnuté, tak třeba bylo málo páry? Jinak chutná byla, ale jíst se moc nedala, byla jako nedodělaná. Jak poznám, že už je buchta napařená dostatečně?
28.09.2009
Ciri
Úžasné! Moje první napařovaná věc. Nikdy jsem se neodvážila do toho pustit, nevěděla jsem, jak to má vypadat, ale tahle diskuse mě navnadila a stojí to za to. Dělala jsem s dýní hokkaido místo mrkve a s perníkovým kořením. Příště to víc přisladím, slad se tam ztratil, ale to koření to zachránilo. Taky se mi to totálně přilepilo k pařáku: nemažete ho olejem nebo tak něco?
27.09.2009
xylda
Moooc dobroučké, poctila jsem s tím i návštěvu, která se těší, že začne vařit MB. Mám radost z buchty i z návštěvy. Jo a dala jsem tam datle. Do buchty....
26.09.2009
gore.m
Buchta je výborná právě ochutnávám a dávám bod :-) Dal jsem do ní jak perníkové koření, tak rozinky i mandle. Hned při přípravě těsta mě napadlo, že přistrouhám jedno jablko, ale nechtěl jsem být příliš kreativní (se mi většinou nevyplácí:--))). Ted toho trochu lituju, příště určitě zkusím nahradit polovinu (nebo úplně) mrkve jablky a zkusím použít švestky a třeba i karob :-)
24.09.2009
lety
To vypadá naprosto úžasně, ty napařené věci mě fascinují a rozhodně ji o víkendu budu vyrábět, tak pak napíšu.
21.09.2009
martula
Výborná buchta, s perníkovým kořením a pomazaná povidlama chutnala i kamarádce, dávám bod.
17.09.2009
pacisek
Pod pokličkou. Je to tužší než s kypřícím práškem, ale aspoň toho nesníš půl plechu :-), ale nepředstavuj si zase jílovitý blemc, je to měkká dobrota. Předkvasit ano, pak ale napařovat v pleně.
16.09.2009
gore.m
Aha díky a ještě dvě otázky... napařovat pod pokličkou nebo odkryté? Napadlo mě není to tuhé? Někde jsem viděl podobný recept z kvašeného těsta, možná by se mouka mohla trochu předkvasit?
15.09.2009
pacisek
Ne, právěže se na to vůbec nesahá, ani po té hodině. Až to vychladne. Rozpadlo by se to.
14.09.2009
gore.m
Mohu se zeptat otáčí se buchta v průběhu napařování nějak?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit