Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Závin z pivního těsta
Autor: Paní Dýně
Datum: 17.11.2020
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy

Pivní závin neboli po našem štrůdl je velice jednoduchý, na těsto nám postačí 3 obyčejné ingredience a špetka soli.
Těsto můžeme připravit z oleje nebo z rostlinného tuku typu Alsan. Jednoduše smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které necháme v ledničce minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň.

Pivní těsto s tukem:
450 g celozrnné špaldové mouky
150 g rostliného tuku (Alsan, Provamel apod.)
150 g piva
špetka soli

Pivní těsto s olejem:
450 g celozrnné špaldové mouky
115 g oleje (slunečnicový)
180 g piva
špetka soli
(Každé olejové těsto během odpočívání většinou pustí část oleje z těsta. To není na závadu, jen těsto znovu propracujeme do hladka)

Množství těsta odpovídá 3 závinům, které se dobře vejdou na 1 plech.

Jablečná náplň
Smícháme nahrubo nastrouhaná jablka, skořici, vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka, rozinky a náplň zahustíme kukuřičnou strouhankou nebo kukuřičným škrobem.

Maková náplň
Do nastrouhaných jablek vmícháme rozinky, mletý mák a skořici nebo perníkové koření.

Makovo-povidlová náplň
Mletý mák smícháme asi 1:1 se švestkovými nebo hruškovými povidly nebo s domácí zavařeninou.

Tipy:
* Použít můžete černé i světlé pivo, obojí je dobré
* Do těsta můžete přidat kvásek

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit